субота, 26. јул 2014.

SUMRAK ČITANJA

Iskustvo nam je nečitalačko.
Nikada se, naime, ni ovde, a ni drugde - nije preterano čitalo. "A i to što čitaju, krive stvari čitaju" - kao što to pesnik reče. Ipak, čini se da poslednja decenija i dodatno tehnološko ubrzanje teže da osamljeno, posvećeno i duboko čitanje u potpunosti zatru.
Osim nedostatka vremena, još ponešto uništava čitalačku motivaciju. Nedostatak uzora, reklo bi se, presudno utiče. Ko je još od čitanja video opipljive vajde? Svetina gleda (to je jedino što radi) i iz tog gledanja naukuje da svi posvećeni čitaoci bivaju u ovom svetu izopštene zamlate, zamišljeni i umišljeni hodači po oblacima. Od čitanja nema selameta, rekla bi parafraza.
Na čitanje još jedino jure profesori književnosti. Čita se da bi se izvukla ocena. Čita se prepričano. Sažvakano. Interpretirano. Redak je Oh, captain, my captain koji je nekog u odeljenju ubedio da se živi dubljim životom uz knjigu.
Ako nekom čitanje i donese neku vajdicu, materijalnu/nematerijalnu, svejedno, naći će se već posvećeni dragovoljac da mu zatraži Top 5 knjiga iz kojih će popiti svu mudrost sveta - što da se čovek zlopati svojim putem i lutanjem kroz šumu knjiga.
Vreme je implozije, sve se zgušnjava i krčka. Liči da nema za kad i rašta piti mudrost iz knjiga, jer - i ovi što su pili su suklataste pijanice.
Uostalom, mnogi moj čitalac će se smoriti posle dva pasusa i reći - a što nisi sve ovo sažeo u aforizam?

Нема коментара:

Постави коментар